Interkeram
Megoldás a kinai dömping ellen
Vissza

Megoldás a kinai dömping ellen

2016-11-15

Kína a WTO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyve szerint  2016. december 11. után fejlett piacgazdasági státusszal fog rendelkezni. Így több mint 30 millió európai állás kerülhet  veszélyben, amennyiben Kína minden korlátozás nélkül megkapja a fejlett piacgazdasági státusszal járó előnyöket. Ezért az Európai Bizottság új dömpingszámítási módszerre tett javaslatot az olyan országokból érkező behozatallal kapcsolatban, amelyekre jelentős piaci torzulás jellemző, vagy amelyekben az állam széles körű befolyást gyakorol a gazdaságra.

A javaslat azt hivatott biztosítani, hogy az Európa számára rendelkezésre álló piacvédelmi eszközök segítségével – az EU által a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogi keretein belül vállalt nemzetközi kötelezettségek teljes körű tiszteletben tartása mellett – kezelhetők legyenek a nemzetközi kereskedelmi környezetben uralkodó jelenlegi realitások, nevezetesen a kapacitásfeleslegek.

Az új dömpingellenes módszertan a módosított szabályok életbelépését követően indított ügyek esetében lenne alkalmazandó. A javaslat átmeneti időszakról is rendelkezik, amelynek során a jelenleg hatályos összes dömpingellenes intézkedés és a folyamatban lévő vizsgálatok változatlanul a meglévő szabályozást követnék. A Bizottság az uniós szubvencióellenes jogszabály szigorítására is javaslatot tett, hogy a jövőbeni ügyekben minden új, a vizsgálat során feltárt támogatás is vizsgálható legyen, és megjelenjen a kivetett végleges vámokban. Most az Európai Parlamenten és a Tanácson a sor, hogy rendes jogalkotási eljárás keretében döntést hozzanak a javaslatról.

A sajtóközlemény itt letölthető

© 2017 Interkeram Kft. | All rights reserved | www.interkeram.hu
Powered by: www.smartsoft.ro